Szélessávblog

Minden érték kulturális

2008.04.28. 10:07 serab

Az internetjárulék kérdése magával hozott egy rakat fontos alapkérdést, köztük a kultúráét és az értékét. De a kultúra és az érték nem az, aminek Harsányi László tartja: kulturális értéke mindennek van.

Nem lehet eleget ismételni, hogy kultúra annyi van, ahány kutató. A hatvanas években egy kulturális antropológus 150-nél hagyta abba a definíciók összeszámolását, azóta pedig még divatosabbá vált újradefiniálni, úgyhogy el lehet képzelni, mennyinél tarthatunk. Van azonban néhány közös eleme a számtalan meghatározásnak, amit érdemes összefoglalni:
  1. a kultúra tanult
  2. a kutúra kollektív, az egyén viselkedésének olyan szintje, amely nincs teljesen az ellenőrzése alatt.
  3. a kultúra elvont: nem azonos a tárgyakkal és a gyakorlatokkal, amikben megnyilvánul.
  4. ennek ellenére állandóan változásban is van.
Például a napi háromszori étkezés kultúra: nem mi találtuk ki, hanem tanultuk; szinte mindenkire jellemző, aki errefele él, de akkor se lehetne nem létezőnek tekinteni, ha történetesen már senki se háromszor enne naponta; nem azonos sem a konkrét étellel, amit eszünk, se az evéssel stb.
Ezért nincs kulturális érték. Kétféle étkezési szokás közül semmilyen alapon nem lehet értékesebbnek nevezni egyiket vagy a másikat.
Ha ezzel nincs tisztában valaki, aki mondjuk villanyszerelésből él, érthető. Ha viszont a kultúrából élők számára újdonság, elég szégyen. Márpedig Harsányi vagy nem tudja, vagy rosszabb esetben tudja, de úgy tesz, mintha nem tudná: titkolózik.
Ugyanis a másik kifejezés, az érték sem jelent semmi magasztosat, csak felcserélhetőséget. Egy kiló kenyér felcserélhető két fél kiló kenyérre vagy kb. kétszáz forintra vagy egy euróra vagy egy írható CD-re stb. Ez az értéke. Továbbá az érték, mint az is közismert, majdnem olyan megragadhatatlan, mint a kultúra maga: nincs abszolút érték, minden annyit ér, amire az adott helyzetben elcserélhető.
Azaz az állami „kulturális” „értékek” támogatása éppen az ellenkezőjét teszi, mint amit állít a szavaival: értéktelen nem kulturális javak termelését támogatja. Bármit mondjon az NKA, annak, amit csinál, se az értékekhez, se a kultúrához nincs semmi köze. Az NKA bizonyos kulturális normákat próbál mesterségesen életben tartani, ami nyilván nem magától értetődő, különösen akkor nem, ha sunyin csinálja. 
Tiszta vizet kellene először is önteni a pohárba: el kell ismerni, hogy bizonyos művészeti megnyilvánulások valószínűleg (ezt senki se ellenőrizte még) kihalnának, ha kizárólag a piacon szeretnének érvényesülni. Nem tudjuk pontosan, hogy mit veszítenénk vele, de szeretnénk hinni, hogy sokat. Lehet sorolni a példákat van Goghtól József Attiláig (és tovább), akik nem piacképes terméket állítottak elő, mégis az európai vagy a magyar közgondolkodás integráns részévé váltak, fontos társadalmi-filozófiai kérdéseket vetettek fel stb.
Ez a magasművészet hasonlít a természettudományos alapkutatásra, amelyet egyetlen cég se támogat, hiszen nem konkrét terméket vagy technológiát állít elő, hanem látszólag teljesen irreleváns kérdésekre válaszol. De alapkutatás nélkül nem lenne egyetlen hasznos piaci találmány se. A nyelvészet vagy az irodalomelmélet borzasztóan feleslegesnek tűnő kérdései viszont később mégiscsak értéket tudnak termelni, gondoljunk a helyesírásellenőrzőkre vagy a keresőkre, amelyek nem lennének meg efféle alapkutatások nélkül (de nem is tudnák megfizetni). Ha egy alapkutatás nem „játszadozott” volna azzal, hogy lehet-e zenét egyáltalán tömöríteni, az Apple soha nem csinált volna iPod-ot.
A magaskultúra ugyanígy közvetett haszonnal jár: ilyen pl. a turizmus, ami nemcsak olcsó szuveníreket, hanem operát és más nagy értékűnek tekintett kulturális jószágot is fogyaszt, és az utóbbit persze jóval magasabb áron. Magasművészet nélkül például nincs turizmus: a látványosságok nagy része funkcionálisan tekintve felesleges, mint az Eiffel-torony vagy a Szabadság-szobor. De legalább ilyen fontos, hogy a jog nem tud igazságot szolgáltatni, a művészet viszont sokszor képes rá, például a diktátorokról és a diktatúrákról szóló filmek vagy regények. A Gulagról először egy regényírótól hallhattunk olyan tényeket, amiket egy tárgyaláson elő se lehetett volna venni. 
Tehát számtalan érv volna, amivel meg lehetne győzni a kétkedőket, de az, hogy „kulturális érték”, nem tartozik közéjük. És bár volna logika abban, hogy a közvetlen nyereséget lefölöző termékektől vesszük el a múlt és jövő alapkutatására és művészetére a pénzt (maguktól nem adnák, ugyanis csak a közvetlen költségeket kalkulálják bele az árba), az internet nem egyetlen kulturális termék, hanem csatorna, amin például a támogatott értékek is közvetíthetők. Ha nem lehet kizárólag a vicces videóktól beszedni a járulékot, akkor igazságtalanság az egész csatornát megadóztatni. Ezzel az erővel a beszédet is megadóztathatnák, hiszen ott is számtalan tartalom kering, nemcsak versek.
Szerintem ezért nem lehet egyetérteni az adóval, és nem azért, mert visszaveti az internethasználatot (az ugyanis nem igaz), vagy mert nincs szükség a magasművészetre, vagy mert nem szeretünk adót fizetni.

7 komment

Címkék: politika turizmus internet kultúra szabályozás médium igazság érték internetadó

A bejegyzés trackback címe:

https://szelessav.blog.hu/api/trackback/id/tr53445007

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sender 2008.04.29. 12:59:24

Magasművészet? Miről tetszik beszélni? Azzal viszont mélységesen egyetértek, hogy nevezett személynek lövése nincs, mi az a kultúra, és kegyetlen rossz meghatározással él. És akkor még mindig áll, hogy a kultúrális járulékkal majd ők megtámogatják a kultúrát? Mit is? És akkor majd melyik kultúrát? A magasat? A közepeset? Az alacsonyat? Vagy hogy is van ez az értéken alapuló megkülönböztetés?

serab · http://nepkertkft.hu 2008.04.29. 13:08:57

Magasművészet van természtesen, nem mint magas művészet (többinél értékesebb), hanem mint egy kollektív fogalom. A korlátjairól állandó egyezkedések vannak, de attól még létezik.
A támogatásnál pedig egy dolgot tehet az állam: igyekszik minél többet adni, minél többfelé, az állampolgár pedig igyekszik minél gyakrabban a körmére nézni az adományozónak és az azt élvezőnek.
Amikor a Soros a klasszikus liberális elvek mentén alakított ki egy támogatási rendszert, amely elvben arra szolgált volna, hogy segítsen beindítani olyan médiumokat, amik aztán eltartják magukat (szemben az államival, ami), felsült vele. Azok a klassz dolgok (Nappali Ház pl.) a támogatással együtt múltak el.
Az a lényeg, hogy abszolút igazságosság nincs (mert előre nem lehet tudni, mit igazol a történelem és a közönség és mit nem), tehát a legigazságosabbra kell törekedni.

cca 2008.05.01. 17:09:18

Az igazságosságról momentán egy nemrég hallott "bennfentes" infó jut eszembe: a pécsi kulturális főváros-pályázat egyik összeállítója utánanézett a kulturális támogatások magyarországi eloszlásának. Az derült ki, hogy a támogatások 95%a budapesti rendezvényekre, ottani telephelyű alapítványokhoz, szervezetekhez, stb., kerül, és összvissz 5% csorog vidékre (hogy csak a nagyokat vegyem: debrecen, pécs, szeged...). Ha ez így van, mindenről beszélhetünk, csak igazságról vagy arányosságról nem. Vajon ez a centralizálás mennyiben függ össze azzal, hogy a kuratóriumok (pl. NKA) kis kivétellel pesti értelmiségiekből állnak össze? És akkor a további kérdéseket, hogy kinek mi és mennyivel támogatandó, inkább nem is érintem.

serab · http://nepkertkft.hu 2008.05.02. 09:50:10

Igen, szubkultúrák vannak csak, és amit az állam magának kiszemelt közülük címerállatnak, az a fővárosi magaskultúra.

cca 2008.05.02. 17:43:57

Ja, szubkultúrák. Vagy Pesten élsz, vagy elviszed a saját "kulturális értékeidet" ebből az országból.

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2008.05.10. 20:07:32

én elviszem ebből az "országból", jó messzire.

eszkel 2008.07.02. 11:59:07

ENGEM SENKI SEM PURGÁLHAT KI, FŐLEG BÜNTETLENÜL NEM! TOROKVÁGÁS LESZ A JUTALMA ANNAK, AKI MEGPRÓBÁLJA! ÉN VAGYOK ESZKELDZSÁNI ÉS A TELJES INTERNET ELPUSZTÍTÁSÁRA ESKÜDTEM FÖL! HALÁL A KURRRRVANETRE!!!

Utolsó kommentek

  • ............................: Szia serab folytatod még a blogot? (2010.10.05. 13:48) Mennyi a mobilnet valódi ára?
  • Dragon Z.: Nem a reklám helye, de a vodafone-nál feltöltőkártyásan 50MB ingyenes, és csak akkor vesznek le a ... (2009.08.01. 13:52) Mennyi a mobilnet valódi ára?
  • C10H12O6: Akinek van egy kis esze, az nem akar ilyen lenni, hanem annyi pénzt keresni, hogy a titkárnő vegye... (2008.07.20. 19:00) Neonomádok hódítása
  • serab: Akkor pontosítok: csak bankautomatából töltök, ott pedig úgy emlékszem, csak 3500-as és 5000-s leh... (2008.07.04. 10:14) Mennyi a mobilnet valódi ára?
  • Axel: Ne feledkezz meg arról, hogy a T-Mobile biztosít számodra is kisebb feltöltési lehetőséget is! Csa... (2008.07.04. 09:51) Mennyi a mobilnet valódi ára?
  • Utolsó 20

Friss topikok

  • ............................: Szia serab folytatod még a blogot? (2010.10.05. 13:48) Mennyi a mobilnet valódi ára?
  • C10H12O6: Akinek van egy kis esze, az nem akar ilyen lenni, hanem annyi pénzt keresni, hogy a titkárnő vegye... (2008.07.20. 19:00) Neonomádok hódítása
  • Varsányi Martina (xSolutions): A cégnél egy projekten több ember dolgozik (mint megszokott) - több városból. Telefonon és emailbe... (2008.07.04. 00:21) Távmunka és kommunikáció
  • eszkel: ENGEM SENKI SEM PURGÁLHAT KI, FŐLEG BÜNTETLENÜL NEM! TOROKVÁGÁS LESZ A JUTALMA ANNAK, AKI MEGPRÓBÁ... (2008.07.02. 11:59) Minden érték kulturális
  • cca: woooooooooooooow! remek! A jutalom-osztó bloggereket kivált kedvelem! :))))))))))) Többit mailben... (2008.05.22. 15:15) Szolgálati közlemény

Kommunikáció, telekommunikáció, medialitás, szélessávú hírek, ADSL, Kábelnet, mobilnet, díjak, feltételek.

Szélessáv, ajánlók

Nincs megjeleníthető elem

    Penetráció

    • 2007. 02:
      DSL: 759 000 (0,6%)
      kábel: 620 000 (3%)

    Játék

    Nincs megjeleníthető elem

    Blog.hu sablonok a Népkertből
    süti beállítások módosítása