Szélessávblog

Hálózatok tudománya és a megértés

2008.05.17. 21:23 serab

Sokszor hallani olyan optimista jóslatokat, mint Barabási Albert-Lászlóét (az Indexen egy interjúban), aki szerint a hálózatkutatás elhozta a kánaánt: „az egész emberi viselkedést meg tudjuk érteni”. Én óvatos volnék: az alábbiakban megvizsgálóm, hogy tényleg megoldja-e minden társadalomtudmányi problémánkat a hálózatkutatás. Nehéz menet lesz.
Barabási már híres könyvében (Behálózva, 2003) is holista alapon jósolta meg a hálózatkutatás eljövendő sikereit. Érve történeti volt (ami szokatlan egyébként egy matematikustól): a 17. század a mechanikát tartotta a tudományok modelljének, és egészen a huszadik századig el is hittük, hogy egy-egy nagy egész megérthető a részei megértésével, ahogy az óra a fogaskerekei segítségével. Barabási szerint a mechanikus világkép mára összeomlott: a nagy egészek nem mindig magyarázhatók meg a részeik összegeként. Hiába tudjuk, hogy milyen alkatrészekből áll az agy, alig tudunk valamit a működéséről. Ahogy az előbbi nem az agysejtek összege, a társadalom sem csupasz egyének halmaza: egymillió véletlenszerűen kiválasztott emberi egyed még nem válik társadalommá.
A holizmus valójában metafizika: elsősorban az „élet” (keletkezésének) magyarázatakor szokott előkerülni, mondván, hogy az nem lehet véletlenszerű (ahogy a holisták ellenfelei, a redukcionisták tartották) és nem is magyarázható meg fizikai és kémiai fogalmakkal. Ha valakinek nem gyanús önmagában a metafizika (amely mindig olyan modellekkel dolgozik, amelyeknek a szervező elvére nem hat vissza a modell), van egy másik érvem is arra, hogy a hálózatkutatás nem értheti meg az embert. A klasszikus mechanika olyan kényszerítő erejű világkép volt, amiből a kor egyetlen embere se léphetett ki: Foucault episztemének nevezte. Az egyéni tapasztalás olyan korlátjáról van szó, amely nem velünk született, de nem is érzéki: egy kollektív, társadalmi rácsozatról, amelyen csak bizonyos szögben eshet be a napfény (metaforikusan szólva természetesen). A tudás nem odaát van, de nincs is idebent. A klasszikus kor tudósa ezért nem láthatta másként az „életet”, mint egy részeire bontható rendszert, amely megérthető, ha elemeit rendszerezzük és egymás mellé tesszük.
Ha pedig nekünk is van episzteménk, nem láthatjuk meg magát az embert, legfeljebb máshogy. De úgy tűnik, erre is kell még várni egy ideig. Ha tényleg „az embert” akarjuk megismerni, akkor mégcsak az episztemé se változott, lévén az ember fogalma éppúgy a 17. század episztemológiai kényszereinek hatására született, ahogy az élet is. Vagyis arra a kérdésre, hogy holisztikusan, például hálózati csomópontként tényleg megismerhetjük-e végre az embert, az a szabatos válasz, hogy igen, de azzal nem lépünk egy tapodtat se előbbre, mint azok, akik órának nézték.
Ha ezt nevezik önbeteljesítő jóslatnak, akkor könnyű olyat csinálni.

Szólj hozzá!

Címkék: hálózat tudomány társadalom attitűd foucault hálózatkutatás episztemé

A bejegyzés trackback címe:

https://szelessav.blog.hu/api/trackback/id/tr49474554

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Utolsó kommentek

  • ............................: Szia serab folytatod még a blogot? (2010.10.05. 13:48) Mennyi a mobilnet valódi ára?
  • Dragon Z.: Nem a reklám helye, de a vodafone-nál feltöltőkártyásan 50MB ingyenes, és csak akkor vesznek le a ... (2009.08.01. 13:52) Mennyi a mobilnet valódi ára?
  • C10H12O6: Akinek van egy kis esze, az nem akar ilyen lenni, hanem annyi pénzt keresni, hogy a titkárnő vegye... (2008.07.20. 19:00) Neonomádok hódítása
  • serab: Akkor pontosítok: csak bankautomatából töltök, ott pedig úgy emlékszem, csak 3500-as és 5000-s leh... (2008.07.04. 10:14) Mennyi a mobilnet valódi ára?
  • Axel: Ne feledkezz meg arról, hogy a T-Mobile biztosít számodra is kisebb feltöltési lehetőséget is! Csa... (2008.07.04. 09:51) Mennyi a mobilnet valódi ára?
  • Utolsó 20

Friss topikok

  • ............................: Szia serab folytatod még a blogot? (2010.10.05. 13:48) Mennyi a mobilnet valódi ára?
  • C10H12O6: Akinek van egy kis esze, az nem akar ilyen lenni, hanem annyi pénzt keresni, hogy a titkárnő vegye... (2008.07.20. 19:00) Neonomádok hódítása
  • Varsányi Martina (xSolutions): A cégnél egy projekten több ember dolgozik (mint megszokott) - több városból. Telefonon és emailbe... (2008.07.04. 00:21) Távmunka és kommunikáció
  • eszkel: ENGEM SENKI SEM PURGÁLHAT KI, FŐLEG BÜNTETLENÜL NEM! TOROKVÁGÁS LESZ A JUTALMA ANNAK, AKI MEGPRÓBÁ... (2008.07.02. 11:59) Minden érték kulturális
  • cca: woooooooooooooow! remek! A jutalom-osztó bloggereket kivált kedvelem! :))))))))))) Többit mailben... (2008.05.22. 15:15) Szolgálati közlemény

Kommunikáció, telekommunikáció, medialitás, szélessávú hírek, ADSL, Kábelnet, mobilnet, díjak, feltételek.

Szélessáv, ajánlók

Nincs megjeleníthető elem

    Penetráció

    • 2007. 02:
      DSL: 759 000 (0,6%)
      kábel: 620 000 (3%)

    Játék

    Nincs megjeleníthető elem

    Blog.hu sablonok a Népkertből
    süti beállítások módosítása