Szélessávblog

A blogot olvassák is. Kutatás a blogolvasókról.

2008.04.16. 11:21 serab

Eddig minden elemzés az írók vagy az írások segítségével definiálta és magyarázta a blogolást. Nemrég amerikai kutatók egy irodalomelmélettől kölcsönvett módszerrel próbálták megérteni a jelenséget: az olvasók szokásainak vizsgálatával. (Frissítve!)
A vizsgálatba 15 különböző korú résztvevőt vontak be, akiknek követték az olvasói szokásait. Kiderült, hogy
  • ahány olvasó, annyi blogdefiníció van. Ezek között olyan szempontok váltakoznak különböző hangsúllyal, mint a rendszeres frissülés, a kronológia, az RSS és a trackback, a társasági funkciók, személyes tartalom.
  • a gyakori blogolvasó a szokásai rabja: kevésbé érdekli maga tartalom, mint a rendszeres szondázás, akárcsak a levelezésnél.
  • leginkább a bal felső részen lévő bejegyzéseket olvassák, függetlenül attól, hogy azok tényleg frissek-e.
  • fontosnak tartják, hogy minőségi legyen a hozzájárulásuk (leginkább a komment).

Lehet, hogy a kutatók ezt nem tudták, de szerintem mi, írók és olvasók igen. Ráadásul ezzel még mindig nem kerültünk közelebb ahhoz a kérdéshez például, hogy miért lesz népszerűbb egyik-másik blog. És ugyanazért vérzett el az említett irodalomelméleti módszer, a reader response kritika nagyon hamar: az olvasók reakciója érdekes, de nem sok köze van magához a szoros értelemben vett szöveghez, így arra se ad magyarázatot, melyik miért jó vagy rossz (és egyáltalán milyen), ahogy a népszerűség se mindig minőséghez társul.
A Webisztán nemrég pedig arról írt, máshol viszont szó sincs minőségi hozzájárulásról: helyette inkább a firkálás (tagelés) hódít, mint pl. a nevető csecsemős videón. Ez megerősíti, hogy a blogolás mind írói, mind olvasói fronton eltér más tartalommegosztási módoktól. Elsősorban: igényes (kellene legyen).
A konyves.blog.hu például nem az, és a kommentelés emiatt inkább a tagelésre emlékeztet.
Itt van a kutatás összefoglalója.

6 komment

Címkék: blog internet kommunikáció tudomány meta medialitás

A bejegyzés trackback címe:

https://szelessav.blog.hu/api/trackback/id/tr47427997

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

cca 2008.04.28. 18:28:24

Szép adatot találtam a literán, kapcsolódik 1. ahhoz, hogyan teremtsünk olvasottságot; 2. hogyan számolódik fel az irodalmi élet "iwiw-jellege" (Valuska) :

"Valuska László a KönyvesBlog főszerkesztőjeként a blogolás lehetőségeiről és a litera-index együttműködés kereteiről beszélt - a háttérben Németh Gábor vastag margó című blogjának egyik, Bret Easton Ellis dedikálásán készült képével."
(litera.hu/object.d026719f-a359-49c9-b6f9-14ae5422b8ce.ivy)

A népszerűség megteremtésének egyértelmű eszköze a(z agresszív) médiakampány és - kapcsolatok, továbbá az egymásról tett - szigorúan elismerő - nyilatkozatok, recenziók, beszámolók, ésatöbbi. Érdemes megfigyelni, ahogy a litera siteját a blogos szerzők írásaival töltik tele, feltehetően a minőségi tartalomszolgáltatás okán. Vagy?

A litera idei NKA-támogatása 11 millió (és ez csak az egyik közpénz-forrásuk, hiszen a MASZRE vagy a Szépírók forrásait is rendszeresen használják) .Ennyiből nem nehéz futtatni egy lapcsaládot és egy-két blogot.

serab · http://nepkertkft.hu 2008.04.29. 08:27:30

Mivel a Literának ekkora pénz mellett nincs rá szüksége, hogy növelje a látogatottságát, még nehezebb megérteni, hogy miért könyvesblogoz... Vagy ha már könyvesblogoz, miért nem fordítva? Miért nem a literás szerzők kezdenek blogolni (pl. rövidet a blogra, kifejtettebbet a literára)?

serab · http://nepkertkft.hu 2008.04.29. 08:34:30

No és a magyarok az mindennél jobban hisznek a társadalmi kapcsolatok hatékonyságában. szelessav.blog.hu/2008/04/22/a_kapcsolatokban_hiszunk_nem_a_kreatitvitasban

elit öngyilkos 2008.05.01. 18:57:11

Hír 2007 áprilisából:
"Csejdy András, a Litera alapítója lapunknak elmondta: az irodalmi portál vegyes finanszírozású, a támogatók mellett vannak partneri együttműködéseik is. Korábban segítette a működést a kulturális szaktárca és a Szerencsejáték Zrt., most azonban csak a Nemzeti Kulturális Alap és a Maszre támogatja a Literát. Tavaly sikeres együttműködést alakítottak ki az Aegon Magyarország Zrt.-vel is, így most már a biztosítótársaság is a támogatók között található.
Vannak tartalomszolgáltatóik, partneri együttműködéseik, ilyen például az említett DIA vagy a Hunbook online antikvárium, továbbá a portál munkatársai a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése megbízásából a könyvfesztivál és az Ünnepi Könyvhét hivatalos tartalomszolgáltatójaként tudósítanak az eseményekről.
Csejdy András úgy véli, hogy a kulturális tartalomszolgáltató portálok támogatása évek óta megoldatlan, noha az internetes orgánumok hatóköre jóval szélesebb a hagyományos folyóiratokénál: a Literának naponta két-háromezer látogatója van, s ez egy nap öt-hétezer oldalletöltést jelent, ez a szám nagyobb rendezvények, például a könyvfesztivál idején 10-15 ezerre nő."
vg.hu/index.php?apps=cikk&cikk=170078

elit öngyilkos 2008.05.01. 19:10:28

Ebből a hírből nekem az jött le, hogy állami pénz nélkül is el tudnának lenni, nem világos, miért ide küldik mégis a közpénzt. Arts and business program?
cca: 11 milliós támogatást adott az Nka az Alföldnek és a Jelenkornak. Az egyenlő összeg arra utal, hogy 1. ezek ennyiből maradhatnak fenn, miközben nyomdaköltségre egy internetes portálnak nem kell költenie, 2. tartalomszolgáltatásuk színvonala megegyezik. No igen: mi az, hogy színvonal?

cca 2008.05.02. 18:17:54

serab, bizonyára látnak a könyvesblogban és szerzőiben fantáziát, gőzöm sincs, milyen értékrend vagy szakmai szempontok szerint.
elit öngyilkos, az informatikai fejlesztések, karbantartás, ésatöbbi kerülhet annyiba, mint a nyomdaköltség. Egy portált pedig szerintem nem az offline folyóiratokkal, hanem más internetes orgánumokkal kellen összemérni, még ha állami támogatásuk megegyezik is.

Utolsó kommentek

  • ............................: Szia serab folytatod még a blogot? (2010.10.05. 13:48) Mennyi a mobilnet valódi ára?
  • Dragon Z.: Nem a reklám helye, de a vodafone-nál feltöltőkártyásan 50MB ingyenes, és csak akkor vesznek le a ... (2009.08.01. 13:52) Mennyi a mobilnet valódi ára?
  • C10H12O6: Akinek van egy kis esze, az nem akar ilyen lenni, hanem annyi pénzt keresni, hogy a titkárnő vegye... (2008.07.20. 19:00) Neonomádok hódítása
  • serab: Akkor pontosítok: csak bankautomatából töltök, ott pedig úgy emlékszem, csak 3500-as és 5000-s leh... (2008.07.04. 10:14) Mennyi a mobilnet valódi ára?
  • Axel: Ne feledkezz meg arról, hogy a T-Mobile biztosít számodra is kisebb feltöltési lehetőséget is! Csa... (2008.07.04. 09:51) Mennyi a mobilnet valódi ára?
  • Utolsó 20

Friss topikok

  • ............................: Szia serab folytatod még a blogot? (2010.10.05. 13:48) Mennyi a mobilnet valódi ára?
  • C10H12O6: Akinek van egy kis esze, az nem akar ilyen lenni, hanem annyi pénzt keresni, hogy a titkárnő vegye... (2008.07.20. 19:00) Neonomádok hódítása
  • Varsányi Martina (xSolutions): A cégnél egy projekten több ember dolgozik (mint megszokott) - több városból. Telefonon és emailbe... (2008.07.04. 00:21) Távmunka és kommunikáció
  • eszkel: ENGEM SENKI SEM PURGÁLHAT KI, FŐLEG BÜNTETLENÜL NEM! TOROKVÁGÁS LESZ A JUTALMA ANNAK, AKI MEGPRÓBÁ... (2008.07.02. 11:59) Minden érték kulturális
  • cca: woooooooooooooow! remek! A jutalom-osztó bloggereket kivált kedvelem! :))))))))))) Többit mailben... (2008.05.22. 15:15) Szolgálati közlemény

Kommunikáció, telekommunikáció, medialitás, szélessávú hírek, ADSL, Kábelnet, mobilnet, díjak, feltételek.

Szélessáv, ajánlók

Nincs megjeleníthető elem

    Penetráció

    • 2007. 02:
      DSL: 759 000 (0,6%)
      kábel: 620 000 (3%)

    Játék

    Nincs megjeleníthető elem

    Blog.hu sablonok a Népkertből
    süti beállítások módosítása