Szélessávblog

Neonomádok hódítása

2008.05.12. 11:04 annafer

Újfajta értelmiségi attitűd körvonalazódik – a neonomadizmus – ami a különféle digitális technológiák terjedésének köszönhető. Bár még mindig a sávszélesség, az árak, a hűségszerződések és korlátozások vitáitól hangos a sajtó, úgy tűnik, hogy a különféle vezetéknélküli technológiák alapjaiban formálhatják át életünket.


Manapság egyre gyakrabban láthatunk parkokban a PDÁjuk, Macbookjuk előtt üldögélő szülőket, akik időnként vetnek egy pillantást játszó gyerekeikre. A kávéházak intézménye is átalakulóban: újságok helyett Wifit ajánlanak a betérőknek. Vagyis a helyhez kötöttség egyre kevésbé számít, hiszen leveleinkhez, dokumentumainkhoz szinte bárhol hozzáférhetünk.

Miben különbözik a neonomád a régmúlt korok nomádjától? Először is, nem hurcolja magával teljes háztartását, csupán notebookját, időnként családját. Másodszor, nincs kiszolgáltatva a térnek: bárhonnan csatlakozni tud egy éppen zajló munkahelyi konferenciához, hozzáférhet igen nagy térbeli távolságokra lévő adatokhoz. Viszont ez a második különbség maga után vonja azt is, hogy a neonomád az időnek teljes mértékben alávetett: mindig online kell lenni, kényszeresen ellenőrizni kell a leveleket, híreket, nehogy lemaradjon valamiről.

Az idő ilyenformán kitágul, megszűnik tagoltsága: nincs már munkaidő és szabadidő, a kettő egyfajta keverékéről beszélhetünk. Egyes szociológusok ebben látják a neonomadizmus veszélyét: elszigetel közvetlen környezetünktől, és családtagjainkra korlátozza a kapcsolattartást. Az már nem érdekel, hogy a mellettünk ülő asztalnál ki görnyed gépe fölé, de paradox módon megtörténhet, hogy éppen vele kommunikálunk. Ennyiben neonomád és nomád között nincs különbség: a nomádokat sem foglalkoztatta a változó kontextus, csupán a törzs szabályai, korlátai számítottak.

A jövőt megidézni mindig veszélyes vállalkozás: sokan nem hisznek a nomadizmus feléledésében. Ha az autók megjelenését és elterjedését nézzük, mint egy technológia térhódítását, azt látjuk, hogy alapjaiban formálta át életünket, térhasználatunkat és városaink felépítését. Pedig sokan nem láttak benne mást, mint egy gyorsabban haladó lovat. Ugyanígy mostanság ismét kezd átalakulni az a tér, amelyben mozgunk: az építészek egyre kevésbé a magányos üldögélésre fejlesztik ki a közösségi tereket. A cél inkább a mozgás, a találkozás dinamikájának megfelelő tereket kialakítani. Ez is jelzi, hogy újfajta életmód hódít éppen teret, pontosabban hullámzik át tereinken.

7 komment

Címkék: kommunikáció kultúra attitűd

A bejegyzés trackback címe:

https://szelessav.blog.hu/api/trackback/id/tr38464721

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

serab · http://nepkertkft.hu 2008.05.12. 11:23:46

Na de: középtájt még egyhelyben ülő, a reális térben elszigetelt neonomádok vannak, az utolsó bekezdésben meg olyan új terek, amik megmozgatnak.
Megnéznélek, amint futkározva írsz cikket. :) Vagy egy ilyen szerkesztőséget :D

annafer · http://filmhir.hu 2008.05.12. 11:27:10

Nem futkározni kell, hanem fél napot eltölteni egyik helyen, másik felét máshol... Azaz váltogatni lehet a terek között. Nem a gyorsaság a lényeg.

cca 2008.05.12. 20:01:54

a technikailag alulfejlett meg ücsörögjön otthon, mi? :) Elképzelem, ahogy az asztali PC-mmel kószálok, sőt, "futkározom" a külféle terek között. Izomfejlesztési projektnek nem utolsó. :)

annafer · http://filmhir.hu 2008.05.13. 08:47:18

cca, a cikk a jövőről szól, nem a jelenről. Kialakulóban egy új attitűd, könnyen lehet, h. pár év múlva te is notebookkal jössz-mész majd. De lehet, h. nem - a jóslat hamisnak is bizonyulhat.

cca 2008.05.14. 16:08:55

Na de: egy jelenbeni viselkedésformáról írtál, ami terjedőben van (vagy lesz). Másrészt, a helyhez kötöttség eddig sem volt obligát - és nem is volt laptopfüggő -, hiszen egy rakat helyen (pl. haverek,. netkávézók, etc.) hozzáférhettél a számodra fontos információkhoz. Ahogyan
usb-vel is mobilizálhatod a doksijaidat - tehát nem feltétlenül van szükséged saját notebookra, ha dolgozni akarsz, elég, ha hozzáférsz egy géphez. Nem?

annafer · http://filmhir.hu 2008.05.15. 07:30:42

igen. igazad van abban, hogy eddig is hozzá lehetett férni a neted lévő doksijaidhoz, de: 1. a haver gépénél nem ülhetsz ott mégsem egész nap, 2. a netkávézó drága, nem egy olyan barátságos hely. Ha ez az életforma terjed, akkor mégis kényelmesebb a saját gépeden dolgozni, ahol minden együtt van, és annyit időt tölthetsz előtte, amennyi jól esik, és talán egy idő alatt az is bekövetkezik, h. ott, ahol akarod.
Kb. úgy látom, mint az autós példát: lóval is el lehetett jutni egyik helyről a másikra, mégis mekkora változást okozott az autó.

C10H12O6 2008.07.20. 19:00:58

Akinek van egy kis esze, az nem akar ilyen lenni, hanem annyi pénzt keresni, hogy a titkárnő vegye a telefont, és az androidok végezzék a munkát a cégben.

Ami trendi és hűű de klafa érzés itthon, az már kint az USA-ban gáz. A notebookod gyakorlatilag a saját rabszolgaláncod/munkapadod. Ternlesz vele és azonnal fogyasztasz is.

Sajnos a techipar még csak most termeli azt a generációt, aki majd 50~55 éves lesz döbben rá arra, hogy mennyire felesleges sok időt tőltött különböző programok/gépek/hülye geegek/featurek tanulmányozásával, ahelyett, hogy tényleg valami dologban elmélyedt volna művészi szinten.

A tech/marketing/sales vonalról hiányzik a művészet.
És ez látszik is, hogy milyen sok középszerű ember zuzza az iparágakban éppen megvalósítva magát.

Utolsó kommentek

  • ............................: Szia serab folytatod még a blogot? (2010.10.05. 13:48) Mennyi a mobilnet valódi ára?
  • Dragon Z.: Nem a reklám helye, de a vodafone-nál feltöltőkártyásan 50MB ingyenes, és csak akkor vesznek le a ... (2009.08.01. 13:52) Mennyi a mobilnet valódi ára?
  • C10H12O6: Akinek van egy kis esze, az nem akar ilyen lenni, hanem annyi pénzt keresni, hogy a titkárnő vegye... (2008.07.20. 19:00) Neonomádok hódítása
  • serab: Akkor pontosítok: csak bankautomatából töltök, ott pedig úgy emlékszem, csak 3500-as és 5000-s leh... (2008.07.04. 10:14) Mennyi a mobilnet valódi ára?
  • Axel: Ne feledkezz meg arról, hogy a T-Mobile biztosít számodra is kisebb feltöltési lehetőséget is! Csa... (2008.07.04. 09:51) Mennyi a mobilnet valódi ára?
  • Utolsó 20

Friss topikok

  • ............................: Szia serab folytatod még a blogot? (2010.10.05. 13:48) Mennyi a mobilnet valódi ára?
  • C10H12O6: Akinek van egy kis esze, az nem akar ilyen lenni, hanem annyi pénzt keresni, hogy a titkárnő vegye... (2008.07.20. 19:00) Neonomádok hódítása
  • Varsányi Martina (xSolutions): A cégnél egy projekten több ember dolgozik (mint megszokott) - több városból. Telefonon és emailbe... (2008.07.04. 00:21) Távmunka és kommunikáció
  • eszkel: ENGEM SENKI SEM PURGÁLHAT KI, FŐLEG BÜNTETLENÜL NEM! TOROKVÁGÁS LESZ A JUTALMA ANNAK, AKI MEGPRÓBÁ... (2008.07.02. 11:59) Minden érték kulturális
  • cca: woooooooooooooow! remek! A jutalom-osztó bloggereket kivált kedvelem! :))))))))))) Többit mailben... (2008.05.22. 15:15) Szolgálati közlemény

Kommunikáció, telekommunikáció, medialitás, szélessávú hírek, ADSL, Kábelnet, mobilnet, díjak, feltételek.

Szélessáv, ajánlók

Nincs megjeleníthető elem

    Penetráció

    • 2007. 02:
      DSL: 759 000 (0,6%)
      kábel: 620 000 (3%)

    Játék

    Nincs megjeleníthető elem

    Blog.hu sablonok a Népkertből
    süti beállítások módosítása