Szélessávblog

Csöbör és vödör: internetadó-hisztéria

2008.04.23. 12:34 serab

Az internetadó ellenfelei és kitalálói osztoznak egy tulajdonságban: mindkét oldal hülyének nézi a másikat, és igazuk is van. Mindkettő hülye.
Mivel minden megszólaló káromkodik, kénytelen vagyok higgadt maradni, bár általában káromkodással szoktam jelezni, hogy én milyen különböző vagyok.
Az indexközeliek (Tóta W., Konrád az Onlinemarketingblogról, Webisztán) álláspontja szerint
1. az internet megadóztatása azért hibás lépés, mert az adóztatás büntetés, márpedig az alacsony penetráció miatt inkább jutalmazni kellene a netezőket. De:
a) az adózás a társadalmi szolidaritás kifejezése is lehetne. Persze a szolidaritás úgy másfél éve már nem elég áramvonalas az Indexnek. Tehát úgy is fogalmazhatjuk, az adó révén az internetezők hozzájárulhatnak, hogy növekedjen a penetráció.
2. az adó drágulást fog hozni, a drágulás pedig csökkenteni fogja az előfizetési kedvet. De:
a) a szolgáltatók fenyegetőznek áremeléssel, csakhogy az nem megy olyan könnyen, mert nagyon erős a verseny, és folyamatosan csökkennek az árak – köszönhetően az állami szabályozásnak, amiért annak idején az indexközelik is küzdöttek (vagyis nem ellenzik általában az állami beavatkozást a piaci folyamatokba, ahogy pl. az USA-beli konzervatív liberálisok). Tehát nem valószínű, hogy emelni fognak, ha lesz adó.
b) az árak egy jó ideje már nem lényegesek a penetráció alakulásában. Noha az unióhoz képest relatíve még mindig drágák, olcsóbbak már nem lehetnek (ahogy más se). A szakma legalább egy éve már a „motivációt” írja ki a transzparensekre: érdekessé kell tennünk a netet azoknak, akiket nem érdekel.
3. az NKA rosszul osztja szét a közpénzeket
a) ez egy teljesen új szempont, de jogos. A filmhu például évi 11 milliót kap azért, amit ott látunk. Érdemes utánaszámolni, mennyibe kerülne, ha nem közpénzből működne. Viszont a társadalmi szolidaritást nem felszámolni kell, hanem hatékonyabbá tenni. Tóta W. is ingyen tanulhatott, én is, és szerintem ennél nagyobb jótéteményt nem lehet elképzelni. Lehet, hogy a filmhu és a többiek túl sok pénzt kapnak, de akkor ezen kell változtatni, nem a támogatáson, ugyanis még mindig a filmhu az egyik legnagyobb látogatottságú filmes portál, ami nem bulvározik.

Összefoglalva: az indexközeli érvelés tehát több ponton hamis előfeltételezéseken nyugszik (nem fog csökkenni a penetráció növekedése, mert nem függ annyira az áraktól, illetve az árak se emelkednek), de tele van csúsztatással is:
1. egyelőre még csak a parlamenti bizottság fogadta el a törvényjavaslatot, az még el kell fogadni a parlamentben. Kisebbségi kormányzással ez a játszma még nincs lejátszva (Kóka, eredetileg it-vállalkozó, csökkentette volna például).
2. Pető nem akarta megadóztatni a fasiszta beszédet, hanem azt mondta, szíve szerint megadóztatná, de tudja, hogy technikailag nem lehetséges.
3. nem akarják megadóztatni a pornót, mert tudják, hogy technikailag nem oldható meg.

Ugyanakkor lehet, hogy az adó sajtófogadtatása miatt a fentiekkel ellentétben jó motivációs eszköz lesz: 1. elég sok fülbe el fog jutni, 2. amit adóztatnak, az biztos jó dolog.

Egyébként a hülyét nem gondoltam komolyan, úgy értem: "ebben a kérdésben nem eléggé tájékozott, és mégis a másik oldalt vádolja tájékozatlansággal". Tényleg. Márcsak azért se komoly, mert az első bejelentés után együtt vitáztunk, ami nélkül nem tudnám így átlátni a dolgokat.

9 komment · 3 trackback

Címkék: magyar kultúra szabályozás digitális szakadék csúsztatás versenyellenesség

A bejegyzés trackback címe:

https://szelessav.blog.hu/api/trackback/id/tr18438534

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Szélessávblog 2008.04.28. 10:08:04

Minden érték kulturálisAz internetjárulék kérdése magával hozott egy rakat fontos alapkérdést, köztük a kultúráét és az értékét. De a kultúra és az érték nem az, aminek Harsányi László tartja: kulturális értéke mindennek van. Nem lehet eleget ismételni,…

Trackback: DjZoNe blogol 2008.04.25. 11:49:21

InternetadóLassan egy hete hangos az online és az offline sajtó az internet adótól. Hasonló kezdeményezés volt már két éve az Európa Parlamentben, de ha jól tudom az is megbukott. Persze ki másoktól jött volna, ez a f*szság, mint a franciáktól...

Trackback: InsolentD 2008.04.23. 23:18:20

InternetadóTóta W. megírta amit gondol, HH megszavaztatta, hogy mások mit gondolnak, és sokan mások írtak még róla ma. Tök furcsa, de nekem egy Rém rendes család rész jutott eszembe, mikor is Al Bundy lázongást indít a sör adó emelése ellen. Lesz ott…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Konrad · http://onlinemarketing.blog.hu 2008.04.23. 12:45:47

Nem vagyok Indexközeli, csak annyira, mint te: a blog.hu-n van a blogom.
Tény, ismerem az Idexeseket, de ennyi.

serab · http://nepkertkft.hu 2008.04.23. 13:10:11

Konrád! Nincs vele különösebb bajom. Nem minősíteni akartam, csak összefoglalni (mert egyetértetek).
Én viszont személyesen egyiküket se ismerem. Csak vitáink voltak :)

cooper (törölt) 2008.04.23. 14:22:57

minden elismerésem, mert korrekt és higgadt vagy.
Én magam a sulinetet is szemét dolognak tartottam(csúcs radeonok vásárlása és adó vissza), mert rosszul von el pénzt, nem oda megy ahova kéne. Ez is ilyen, az elvről van szó, nem hoz eleget, hogy megérje az egész. Az állam jót nem tett a netért, úgy ahogy te gondolod. Nekem 2 hónapot kellett kilincselnem egy évvel ezelőtt, hogy vezessék be a "gyors" netet, egyszerűen szartak rá a szolgáltatók, további 1 hónap volt, mire méltoztattak kiépíteni, és akkor is csak az egyik. Nemhogy szolgáltattak, majdnem nekem kellett könyörögnöm. Ráadásul itt megmondják mire költenék ezt az adót, na arra végképp ne költsék. Elég a mutyiból, elég a sok1000nyi támogatásból éljenek meg a neten maguktól, az írók akkor ha jól írnak, a filmesek, ha jó filmet készítenek. ahogy téged se támogat senki, és mégis olvasnak.

sender 2008.04.23. 15:56:22

Azért a higgadságod sajnos "érdekes" szempontokat vont be a tárgyalásba...
1. adó = szolidaritás. Ezt nem tudom, honnan veszed: vajon kivel is kellene az internetezőnek szolidarizálni? És az ÁFA (az A betű bizony adót jelent!) mellé miért is kell duplán adóznom egy szolgáltatásért?
2. az inflációt így is, úgy is ránk terhelik a szolgáltatók, ha nem tűnt volna fel valakinek. Miért ne terhelné rá az összes szolgáltató a plusz adót? Nem látom be - komolyan gondolod, hogy nem tudnak ebben megegyezni? Mármint hogy egységesen mindenki... Láttunk már ilyet: a mobil szolgáltatási szektorban sem kicsi a verseny, és ugyebár derülnek ki érdekességek...
3. NKA: valóban rosszul osztja a pénzt, és a film.hu kirívó példa, ugyanis ha máshova is adna ennyit, máshol is feltűnne a non-bulvár filmkritika. Csakhogy így esély sincs rá. Egyébként a film.hu-t nem tartanám tartalmilag etalonnak, még a mai hazai helyzetben sem.
4. ha jól látom, a Te oldaladon is kint van egy link az eInclusion-re. Hát, nem tudom, számodra ez mit jelent, de talán érdemes lenne átgondolni a bizottsági javaslat hatását (és akkor rugaszkodjunk el: nem kifejezetten az anyagi vetületre gondolok!) az e-befogadás tekintetében. Egy olyan parlament, amely felvállal egy bizonyos ügyet, másnap nem teheti meg, hogy éppen az ellen intézkedik. Illetve ha megteheti, a választó vonja le a következtetéseket. Ha csökkenteni akarjuk országosan és nemzetközi szinten is a tátongó digitális szakadékot, és esetleg nem szeretnénk e tekintetben is már megint kullogni, akkor nem hinném, hogy ez a helyes út.
5. igen, egyelőre parlamenti bizottságról van itt szó. de mikor lenne helyes a civileknek felemelni a szavukat? amikor már szavaz a parlament? ezt te sem gondolod komolyan, ugye? hiszen ez a civil szervezetek megcsúfolása. minthogy az is, hogy belehazudják az előterjesztők, hogy volt egyeztetés a szakmai szervezetekkel. nem volt. tessék utánanézni. és ez nem hinném, hogy index vagy más kérdése lenne.

@cooper: erre mondják, hogy rossz szolgáltatót szemeltél ki. én online rendeltem, másnap már jöttek, és szélessávon, kiegyensúlyozottan szolgáltatnak. ez a verseny, és nem hiszem, hogy az emlegetett javaslat ezt a versenyt szolgálja...

dark future · http://www.andocsek.hu 2008.04.24. 03:43:06

"az adózás a társadalmi szolidaritás kifejezése is lehetne"

Na hagyjuk már ezt a szolidaritás dumát. A tetves kormány szolidaritási adó neven vágott a vállalkozók nyakába még négy százalékot, csak úgy, viccből. Legyen velük szolidáris a texasi láncfűrészes...

Az "elkúrási adó" sokkal lényegretörőbb és kevésbé eufemizáló lett volna.

serab · http://nepkertkft.hu 2008.04.24. 09:39:21

Bocsánat, hogy csak most, de tegnap konferencián voltam egész délután, este pedig levezető kocsmázáson.
sender: az érveidet cáfoltam mind még a vita előző fordulójában: szelessav.blog.hu/2008/04/09/internetjarulek
de röviden, mégegyszer:
a) az internetelőfizetések ára az elmúlt években csökkent az infláció ellenére (állami beavatkozás hatására). Nem tudják ránk terhelni az inflációt.
b) ez a szabályozás nem tűnik el a semmibe, továbbra is lefele szorítja az árakat, akármi történik. A szolgáltatók csak szeretnének emelni. A penetráció pedig már nem az árak révén emelhető, tehát ha emelkedene is (nem fog), nem fog a havi 1-2 százalékos növekedés csökkenni.
c) a szolidaritásról: Rousseau egyenesen azt mondta, a szolidaritás miatt lettünk emberek (képzeletbeli azonosulás a másikkal, amire az állatok nem képesek). A "nemzet" eszméje is a szolidaritáson alapul, hogy mást ne mondjak, de az Unióé is. A másikkal való szolidaritás példája a politika és az adózás: a politikus nem a saját, hanem a "nép" (szolidaritás révén létrejött közösség) érdekeit képviseli.
dark future: A demokrácia alapja a szolidaritás. Aki nem kér belőle, a demokráciából nem kér. Az tényleg elég sötét jövő volna.
Egyszerűen csak arról van szó, hogy ha adnak, azt szeretjük, de ha elvesznek, azt nem. Márpedig amit adnak, azt valahonnan el kell venni, nem?

Yvan 2008.04.28. 04:42:42

Szolidalitás?
Tehát szolidalitásból fizessek büntető vámot, hogy aztán elherdálják?

Nem rossz. Javasolhatnám valamiféle spéci járulék bevezetését, amit mondjuk a művészek fizetnének be, és az informatikai kisvállakozások közt osztanák szét? Végülis kb ugyanannyi logika van ebben is. Ők is biztos használnak számítógépet, akkor szolidaritásból fizessenek már...

Ugye, hogy mennyire ostobán hangzik? Pedig ugyanaz, csak kifordítva.

serab · http://nepkertkft.hu 2008.04.28. 10:15:17

A művészek fizetnek az informatikai vállakozásoknak, hiszen a számítógépért és a programért fizetni kell. Az informatikai vállalkozások viszont nem fizetnek azoknak a kutatóknak, akik "feltalálták" a helyeírási szabályokat, noha anélkül nem lenne se helyesírásellenőrző, se kereső. Mellesleg számítógép se. Továbbá ha nem volnának művészek, nem lennének népszerű filmek se, az utóbbiak ugyanis mind a "művészet" nehezen emészthető kísérleteinek a relatív kudarcából tudják, hogy mit szabad, és mit nem. A dolog sokkal komplexebb, mint elsőre látszik.
Lásd az újabb cikkemet további részletekért.

Utolsó kommentek

  • ............................: Szia serab folytatod még a blogot? (2010.10.05. 13:48) Mennyi a mobilnet valódi ára?
  • Dragon Z.: Nem a reklám helye, de a vodafone-nál feltöltőkártyásan 50MB ingyenes, és csak akkor vesznek le a ... (2009.08.01. 13:52) Mennyi a mobilnet valódi ára?
  • C10H12O6: Akinek van egy kis esze, az nem akar ilyen lenni, hanem annyi pénzt keresni, hogy a titkárnő vegye... (2008.07.20. 19:00) Neonomádok hódítása
  • serab: Akkor pontosítok: csak bankautomatából töltök, ott pedig úgy emlékszem, csak 3500-as és 5000-s leh... (2008.07.04. 10:14) Mennyi a mobilnet valódi ára?
  • Axel: Ne feledkezz meg arról, hogy a T-Mobile biztosít számodra is kisebb feltöltési lehetőséget is! Csa... (2008.07.04. 09:51) Mennyi a mobilnet valódi ára?
  • Utolsó 20

Friss topikok

  • ............................: Szia serab folytatod még a blogot? (2010.10.05. 13:48) Mennyi a mobilnet valódi ára?
  • C10H12O6: Akinek van egy kis esze, az nem akar ilyen lenni, hanem annyi pénzt keresni, hogy a titkárnő vegye... (2008.07.20. 19:00) Neonomádok hódítása
  • Varsányi Martina (xSolutions): A cégnél egy projekten több ember dolgozik (mint megszokott) - több városból. Telefonon és emailbe... (2008.07.04. 00:21) Távmunka és kommunikáció
  • eszkel: ENGEM SENKI SEM PURGÁLHAT KI, FŐLEG BÜNTETLENÜL NEM! TOROKVÁGÁS LESZ A JUTALMA ANNAK, AKI MEGPRÓBÁ... (2008.07.02. 11:59) Minden érték kulturális
  • cca: woooooooooooooow! remek! A jutalom-osztó bloggereket kivált kedvelem! :))))))))))) Többit mailben... (2008.05.22. 15:15) Szolgálati közlemény

Kommunikáció, telekommunikáció, medialitás, szélessávú hírek, ADSL, Kábelnet, mobilnet, díjak, feltételek.

Szélessáv, ajánlók

Nincs megjeleníthető elem

    Penetráció

    • 2007. 02:
      DSL: 759 000 (0,6%)
      kábel: 620 000 (3%)

    Játék

    Nincs megjeleníthető elem

    Blog.hu sablonok a Népkertből
    süti beállítások módosítása